Choď na obsah Choď na menu
 


Deň Zeme

22. 4. 2012

Deň Zeme je deň venovaný Zemi, ktorý sa každoročne koná 22. apríla. Tento sviatok bol venovaný oslavám jarnej rovnodennosti a príchodu jari. V modernom ponímaní ide o ekologicky motivovaný sviatok, ktorý upozorňuje ľudí na dopady ničenia životného prostredia a rozvíja diskusie o možných riešeniach súvisiacich problémov. Naša škola sa už tradične zapája do projektu „Vyčistime si Slovensko“ . Tento rok to boli študenti II. roč., III. roč.,  Sexty a Septimy. V nasledujúcich riadkoch je pohľad študentky na túto akciu:

            22. apríl je deň, kedy by sme sa mali zamyslieť v akom  stave je naša planéta, nakoľko je znečistená a „chorá“.  Možno si pomyslíte:  „Nie je to až také zlé, veď mesto je celkom čisté“. To je pravda. Nenájdeme predsa nelegálnu skládku odpadu v strede pešej zóny. A  keďže je dnes trend utekať pred prírodou do obchodných centier, tak je potom jasné, že mnohí ani len netušia, čo sa nachádza v prírode za naším  mestom. My gymnazisti sme to zistili. Naša trieda Septima sa  rozhodla upratať nelegálnu skládku odpadu pod Poniklecovou lúčkou.  A poviem vám, boli sme prekvapení, čo všetko sme  tam  našli.
            Studničku sme začali čistiť s veľkým elánom. Do plastových vriec sme zbierali nespočetné množstvo odpadu.. Našla sa aj noha z bábiky Barbie,  kabelka, dáždnik či pneumatika od traktora. Na druhej strane cesty (smerom  ku kameňolomu) to už bolo horšie. Pneumatík z áut tam bolo asi 20, tisíce kúskov skla, koberce,  plastové fľaše, hračky, oblečenie, vrece plné použitých plienok, baterka z auta a mnoho ďalších vecí, ktoré by mne ani len nenapadlo odhodiť len tak do prírody.
            Chcem apelovať na vás,  ktorí  ste nelegálne vyviezli odpad  za mesto, aby ste sa zamysleli nad svojim nezodpovedným konaním. V Šulekove  sa nachádza zberný dvor odpadu  pre mesto Hlohovec.  Tam váš odpad zadarmo uložia. Fotodokumentácia svedčí o nezodpovednosti ľudí ..........
 
 Denisa Novosadová, Septima
 
 

Náhľad fotografií zo zložky Deň Zeme 2012