Choď na obsah Choď na menu
 


Geograficko-vianočná exkurzia

14. 12. 2011

 

Geograficko-vianočná exkurzia
(čokoládovňa Hauswirth v Kittsee, Viedeň)
 
 
 V predvianočnom období dňa 14.12.2011 sme sa my, trieda 1.B, spolu s triedou 1.A zúčastnili na geografickej exkurzii v čokoládovni v Kittsee a v hlavnom meste Rakúska, vo  Viedni. Na cestu sme vyrazili presne o 7.00 hodine. Ako to býva vo všedný pracovný deň, aj my sme si hneď zrána vychutnali bratislavský dopravný kolaps. Po zdolaní tohto úseku sa nám konečne ukázali veľké turbíny veternej elektrárne ( aj keď len čiastočne, pretože bola hmla J).
Našou prvou zastávkou bola 62-ročná čokoládovňa v Kittsee, ktorá  nás zaujala už svojim výzorom.Za vstupnou budovou pripomínajúcou sedliacky dom sa rozprestiera moderná budova, v ktorej sa vyrába čokoláda a cukrovinky. Zaujímavejšie a lákavejšie však bolo najmä v jej  vnútri. Prenikavá vôňa čokolády a hučiace stroje z každej strany. Prekvapilo nás, že aj keď bolo tesne pred Vianocami, tu sa už usilovne pracovalo na výrobe veľkonočných zajačikov a kuriatok. A po jej prehliadke hurá na nákup cukroviniek v podnikovej predajni za fantasticky nízke ceny!
 
      Po dobrom nákupe a nudnej ceste autobusom je tu konečne vytúžená Viedeň. Našou prvou zastávkou bol Viedenský orloj. Dostali sme sa k nemu o trištvrte na dvanásť. Presne o 12.00 sa rozohral celý orloj, ktorý tvorí dvanásť historických postáv s hudbou patriacou ich dobe.
 
     Neskôr, po niekoľkých minútach chôdze, sme sa premrznutí ponorili do šera najväčšej katedrály vo Viedni – dómu svätého Štefana, čiže ,,Štefansdómu“. A tu nás zrazu vedú do podzemia, do  katakomb ! Pomóc! Samá rakva, samé kostry. Celí spotení sme po bezútešnej prehliadke týchto priestorov vyšli asi po pol hodine na denné svetlo.
O čo krajší pohľad sa nám naskytol na zimné sídlo Habsburgovcov, na Hoffburg, a krásnu siluetu cisárovnej Sissi v jednom z jeho okien.
Na ďalšiu zastávku na našej púti Viedňou ,na prírodovedné múzeum, sme už veľmi tešili. Niektorí na to, že si konečne sadnú, iní na to, že navštívia miesto, kam aj páni králi pešo chodia ,ale väčšina z nás na vystavené exponáty zvierat, dinosaurov, minerálov a hornín. Múzeum nás vôbec nesklamalo. Veľmi nás   pobavila možnosť vyskúšať si rôzne geologické javy a fyzikálne zákony na vlastnej  koži.                                    
 
Po zdolaní celého múzea nás na záver čakal zlatý klinec programu, čerešnička na torte, Viedenské vianočné trhy pred radnicou. Nádherná výzdoba a množstvo stánkov s vynikajúcim detským punčom (mm, ten bol ale dobrý!), sladkosťami, vianočnými ozdobami a mnohými  inými, pre nás študentov z bývalého ostbloku, predraženými  vecami.
 
Na konci celého dňa sme sa unavení, trochu vyčerpaní a posilnení detským punčom potešili pristavenému autobusu a vychutnávali si spiatočnú cestu pri zvukoch vianočných piesní.
 
Na záver by som sa chcela poďakovať pani profesorkám a usmiatym vodičom za túto skvelú exkurziu.