Choď na obsah Choď na menu
 


Návšteva Gazdovského dvora v Turej Lúke na Myjave

5. 12. 2011
Štyri týždne pred Vianocami sa začína Advent. Niektorí z presvedčenia, iní z tradície siahame v tomto období po zvyklostiach, ktoré sme prebrali od našich rodičov alebo starých rodičov. V rámci regionálnej výchovy sme s p. prof. Bartoňovou a p.prof. Toholovou navštívili Gazdovský dvor v Turej Lúke na Myjave, kde nám lektori pripomenuli a vysvetlili viaceré zvyky Slovenska, ktoré sa dodržiavajú v čase Adventu a Vianoc až do Nového roka.
Nielen že sme zistili, ako sa poznali strigy, ktoré dni sú tie "stridžie", ale sme si vyskúšali liatie vosku, môže sa aj olovo, zdobili sme medovníčky, naučili sme sa, čo dať na sviatočný vianočný stôl a prečo dávali okolo stolových nôh ľudia reťaz.Bližšie sa môžete dozvedieť o týchto zvykoch v našej triede, kde si na nástenke môžete bližšie informácie prečítať v našich projektoch.
Okrem krásnej prírody Myjavskej pahorkatiny a vianočných zvykoch nás zaujalo pôvodné zariadenie gazdovského domu s pôvodným zariadením, krojmi, keramikou a dvora s poľnohospodárskym náradím a zvieratkami.
 
Študenti triedy prima, 5.12.2011

 

 

Náhľad fotografií zo zložky Gazdovský dvor 2011